Юлиян Огнянов
мрежов бизнес в българия
техники и насоки за развитие
Абонирайте се за моя имейл бюлетин и получавайте първи новите материали за МЛМ бизнес!


Притча за това как обстоятелствата променят човека

В живота и в бизнеса често се случва така, че си казваме "Защо при мен не се получава както при другите? Защо имам трудности?". Понякога работим, даваме всичко от себе си, но "нещата" не се получават както искаме и това може да доведе до разочарование. Нека обаче се замислим... не са ли трудните моменти тези, които ни карат да ставаме по-добри, да се обучаваме, да търсим нови подходи. Трудности има във всеки един аспект в живота: работа, бизнес и също в личен план. Не си мислете, че успеха може да ти се стовари върху главата просто така. В годините се научих да приемам всяка една трудност като препятствие. Ситуация, която да ме научи на нещо и да ме направи по-добър. Възможност, която ми дава шанс да анализирам и да се променям. Съветвам ви да приемате трудностите по този начин и дори да им бъдете благодарни. Може би звучи странно? По този повод нека ви разкажа една притча:

 

Притча за това как обстоятелствата променят човека

Един ден дъщерята дошла при баща си и тъжно му казала:

- Тате, уморих се вече. Постоянно имам някакви трудности в работата и в личния живот. Вече нямам сили... Как да се спрява с всичко това?

Бащата отговорил:

- Сега ще ти покажа.

Той поставил на котлона 3 тенджери с вода и донесъл морков, яйце и кафе. Сложил всичко в отделна тенджера. След няколко минути изключил котлона и попитал дъщеря си.

- Виждаш ли какво стана с тях?

- Ами, моркова и яйцето се свариха, а кафето се разтвори. - отговорила дъщерята.

- Правилно! - казал бащата. Но ако разгледаме по-внимателно ще видим, че моркова, който беше твърд стана мек. Яйцето от течно стана твърдо. Външно те не се промениха, но вътрешно се измениха под въздействието на враждебната среда - врящата вода. Същото става и с хората - силните външно могат да станат слаби, а слабите силни...

- А какво стана с кафето? - любопитно попитала дъщерята.

- О, кафето! Това е най-интересното. То напълно се разтвори в агресивната среда и я промени, превръщайки я в чудесна ароматна напитка. Има хора, които обстоятелствата не ги променят, а самите те променят обстоятелствата като ги превръщат в нещо ново, извличайки за себе си полза и знания от тези ситуации. Какъв да станеш в трудна ситуация - избора е твой!

 

Заключение 

Сами виждате, че също като кафето агреснивната среда, трудностите, проблемите... всички тези ситуации са тук, за да ни променят. Да ни научат на нещо ново и да ни изпитат колко силно желаем своята цел и своя успех. Помнете, че ситуациите са си просто ситуации - важното е как ние гледаме на тях. Гледайте на всичко, като помощно средство да постигнете мечтите си, защото нито една мечта не се постига лесно. Затова се казва мечта!

Ако ви е харесала статията и искате да я споделите с повече хора, за да им помогнете и на тях да променят гледаната си точка, можете да я споделите чрез бутоните най-долу. Желая ви успех!

 

Съветвам ви да прочетете и тези статии:


Сподели със своите приятели: