ГЛЕДАЙ ВИДЕОТО КЪМ СТАТИЯТА
Публикувана на:24 март 2023 г
Посещения: 524

Как да се справяме с възраженията на нашите кандидати

Едно от най-честите неща, които правим по време на среща със свой кандидат, е това е да се опитаме да се справяме с възраженията им. Кое е умението, което ще ти помогне да се справиш с „не“-тата на кандидата, и каво ще ти отвори вратите към повече „да!“та? Продължавай да четеш!

Видео материал към статията:

Когато представяме своя бизнес или продукти, неизбежно стигаме до момента, в който получаваме някакво възражение. Много от нас не го разбират правилно. Възраженията всъщност са скрити въпроси. Човекът не иска непременно да се заяжда с вас, или нещо подобно, а индиректно да ви попита за нещо, за което е несигурен.

Точно заради това, първото, което е добре да направите, е да реагирайте спокойно. Усмихнете се и да имплементирате една техника, която много ми помогна в годините. Тя носи името „айкидо“. Не знам доколко сте запознати с този спорт, но нека ви дам няколко идеи за това на какво се базира. В него се използва силата на опонента срещу самия него, по-скоро става въпрос за манипулиране на инерцията му, за да може той да се повали по-лесно на земята. Например ако някой се засили към вас, можете да дръпнете ръката му и да го съпроводите зад вас и манипулирате тялото му по такъв начин, че да го накарате да падне и да го обезоръжите. Чрез базисната техника на айкидото, дори дребните хора могат да спечелят срещу едрите.

В мрежовия маркетинг също можем да прилагаме техниките на айкидото. Как точно да го напрвим, се питате? Когато някой се възрази и ви каже, например: „Нямам пари.“; „Нямам достатъчно време.“, или „Това да не е пирамида?“, то първото, което можете да направите е да се усмихнете и да проявите разбиране.

Когато ползвате техниката тип айкидо, се опитайте да заемете противоположната страна в аргументацията, и да повлияете на мнението на опонента като използвате неговата инерция срещу него. Внимавайте обаче - не опонирайте на човека, а се опитайте да водите дискусията като задавате правилните въпроси, защото иначе той автоматично се затваря и разговорът ви става много по-тежък и неприятен.

Когато обаче се съгласите, вие ще го учудите и изненадате. Той/ тя ще се отпусне, и тогава можете да влезете в ролята на негов/неин консултант. Това е и позицията, която вие искате да заемете, и дори ако чуете възражения тип: „Нямам достатъчно време.“, отвърнете с „О, да! Разбирам те. Вероятно е така. Разкажи ми малко повече. С какво си зает? Какво точно заима цялото ти време?“ Изслушайте човека. Нека той ви разкаже повече, оставете го да ви се оплаче и го подкрепете. Продължавайте да задавате въпроси, за да откриете истинската причина за неговото възражение.

В много от случаите, първото нещо, което всички дават без да се замислят, не е истинската причина, поради която те всъщност възразяват. Точно поради това, техниката тип айкидо е толкова ценна в такива моменти. Дайте им повече информация, ако те го изискват, и така бавно ще стигнете до позитивен отговор от тяхна страна.

Още едно също толкова важно умение е да се научите да се справяте с възраженията, преди те да са се появили.

Какво имам предвид? Много от възраженията, а които се сблъскваме като: „Трябва да видя, какво ще направиш ти.“, или „Трябва да си помисля“, могат да бъдат елиминирани до една степен, ако в началото на вашето представяне, вие разкажете кратка история, за това защо сте стартирали, колко време сте търсили и подбирали варианти да подобрите своето бъдеще, или да решите вашия проблем.

Ако успеем да му помогнем да намери своето „защо“, то тогава е лесно да го мотивираме. След като той/ тя открие защо иска да основе своя бизнес, тогава става много по-лесно да се преборите с възражения тип „Нямам достатъчно време.“

Заключение

Ако темата ви е харесала и съветите ми са ценни за вас, то последвайте ме във Facebook страницата ми: Мрежов бизнес в България, Instagram ognyanov21 и YouTube канала ми ognyanov21.

Очаквам ви и ви желая много успехи.

Сподели със своите приятели: